ORMESHA: 40 bin tonluk talebin yalnızca 2 bin tonunun üretildiği Türkiye’de, Ordu Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde Ordu’da ilk kez hem üreticilere alternatif bir gelir kaynağı oluşturmak hem de iç piyasadaki üretime katkı vermek amacıyla deneme amaçlı karabuğday ekimi yapıldı.
Karabuğday yetiştiriciliğinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması amacıyla Mesudiye ilçesine bağlı Konacık, Üçyol, Doğançam ve Yağmurlar köylerindeki üreticilere dağıtılan 1200 kilogram karabuğday tohumunun Mayıs ayında ekimi gerçekleştirilmişti.
İlki denenmesine rağmen elde edilen verimden memnun kaldıklarını belirten ve aynı zamanda kendisi de bir üretici olan Mesudiye Ziraat Odası Başkanı Mustafa Başarslan, karabuğdayın Mesudiye topraklarını sevdiğini, hem elde edilen ürün miktarı hem de yaban hayvanlarının karabuğdaya zarar vermediğini belirterek, “Mayıs ayında Ordu Büyükşehir Belediyemizin destekleri ile karabuğday ekimini gerçekleştirdik. Aradan geçen 2,5 ayın ardından ürünümüz çok güzel verim vererek, biçilme ve harman yapılma aşamasına geldi. Ayrıca ürün kalitesi açısından da tahmini 1’e 20, 1’e 30 gibi bir verim bekliyoruz. Mesudiye’nin atıl arazilerinin değerlendirilmesinde karabuğdayın bir numaralı ürün olmasını bekliyoruz” diye konuştu.
Mesudiye Üçyol beldesinde tarım ve hayvancılık faaliyetlerine devam eden Engin Atmaca ise Büyükşehir Belediyesinin destekleri ile başladıkları karabuğday üretiminden memnun kaldıklarını söyledi. Karabuğdayın alım garantili olmasının kendisi gibi birçok üreticiyi mutlu ettiğini aktaran Atmaca, kendilerine verdiği destek dolayısıyla Ordu Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Mehmet Hilmi Güler’e teşekkürlerini iletti.
Öte yandan üreticilere alım garantisi verilerek dağıtılan tohumlardan hasat edilen ürünler ise birçok tarımsal projede olduğu gibi yine Büyükşehir Belediyesi tarafından alınacak.
Mayıs ve ağustos ayları arasında 3 ay gibi kısa bir sürede yetişip hasat edilen, 4 bin 200 metre rakıma kadar olan yerlerde ekimi yapılabilen, insan ve hayvan beslenmesinde kullanılabilen, buğdayla aynı alanlarda kullanılmasına rağmen gluten içermeyen, içeriğindeki rutin maddesi sayesinde damar açıcı özelliğe sahip bir ürün olan karabuğdayın yetiştirme sürecinde herhangi bir ilaç ve gübre kullanılmıyor.
Toprakta kireç düzenleyici işleve de sahip olan karabuğday, gluten içermediğinden çölyak ve benzeri hastalar için ideal bir gıda hammaddesi olarak ön plana çıkıyor. Bileşiminde yüksek düzeyde protein, özellikle tahıllarda sınırlı miktarda bulunan ve temel aminoasitlerden biri olan lisin, diyet lif, vitamin (B1 ve E), mineral madde ve linoleik asit gibi temel çoklu doymamış yağ asitlerini ayrıca rutin, quercetin antioksidanlarını içeriyor. Karabuğdayın çiçeklenme döneminin 45 günden fazla sürebilmesi arıcılık açısından da avantaj sağlıyor.
Yorum Yazın